Splňte si svůj sen

Být sám na pustém ostrově… Kdo z nás alespoň v duchu někdy nevyslovil toto přání? Myslíte si, že takový přepych si dovolit nemůžete? Máme pro vás tip – zkuste ostrov kuchyňský, k tomu vám stačí jen větší kuchyň.

 

Ještě na začátku 20. století bylo pravidlem, že pokrm se připravoval kolem velkého dřevěného stolu v kuchyni, u něhož bylo vždy velmi živo. Časem se ale od takto velkorysých projektů začalo ustupovat. Půdorysná plocha kuchyně se zmenšila na úkor ostatních místností a žena, která nejčastěji připravovala jídlo, se postupně dostávala do nedobrovolného azylu. Obrat nastal koncem sedmdesátých let, ale spíše ve vyspělejších zemích. Staré dobré dřevěné stoly uprostřed místnosti zaznamenaly svůj vítězný comeback. V současnosti má ale trochu jinou podobu – technologicky a esteticky dokonalého kuchyňského ostrova. Pojďte s námi objevit pravdy a mýty, které se kolem něho točí.

Ke kuchyňským ostrůvku inklinuje spíše mladá generace.

Nepravda!

Z průzkumu renomovaného výrobce kuchyni vyplývá, že majitel kuchyňského ostrova je starší 40 let, žije zpravidla ve městě a užívá v pořadí už druhou domácnost. Má jasně vyprofilované potřeby a při zařizování kuchyně už nedělá kompromisy.

 

Na zřízení ostrůvku potřebujeme kuchyň velkou alespoň 20 m2.

Pravda!

V případě menší plochy na něj raději rovnou zapomeňte. A to není jediné omezení. Pokud by se jeho pracovní plocha měla pohybovat v rozmezí 2 – 2,5 m², potřebujete místnost s šířkou minimálně 4 m. Optimálně se dá zakomponovat do kuchyně navržené ve tvaru L, U nebo G. Ve velkých kuchyních může kuchyňský ostrov zkrátit vzdálenost mezi pracovním trojúhelníkem, tedy dřezem, chladničkou a varnou zónou.

 

Na pohyb kolem ostrůvku vám postačí 80 cm.

Nepravda!

Na bezproblémový průchod a manipulaci budete potřebovat volný prostor od 90 do 110 cm. Jestliže máte naproti ostrůvku v lince zakomponovanou myčku nebo pračku s bočním otvíráním, předměty do nich budete vkládat nejen zboku ale i zepředu. Stejně velký manipulační prostor vyžadují zásuvky. Abyste v nich získali patřičný přehled, při vysouvání od nich musíte ještě kousek poodstoupit. Plánujete-li na ostrůvek umístit dřez i varnou desku, a přitom jeho plochu rozšířit i o místo na rychlou snídani, musíte být při plánování ostrůvku ještě velkorysejší.

 

Jednotlivé zóny ostrůvku mohou být výškově členěné.

Pravda!

Je to velmi praktické. Nic sice nezkazíte ani plochou v jedné rovině, rozčlenění ostrůvku ale může kuchyňskou činorodost do určité míry ulehčit. Například varná zóna umístěna níže vám zaručí, že budete mít bezproblémový přehled a kontrolu nad obsahem svých hrnců a pánví. Naopak mycí nebo pracovní plocha umístěná o stupínek výš eliminuje vaše ohýbání u kuchyňské linky.

 

V porovnání s klasickým konceptem kuchyně budete při výběru příslušenství na ostrůvek limitováni zúženou nabídkou.

Nepravda!

Prvky určené na kuchyňský ostrov neznají téměř žádná omezení. Pro představu nabízíme několik typů, které v žádném případě není možné nazývat zastaralými: odsavač zapuštěný do pracovní desky. V případě potřeby se stlačením tlačítka vysune do požadované polohy a bezpečně odsává výpary přímo z úrovně hrnců. Nebo si těleso odsavače můžete zabudovat do stropu. Pohledově na vás působí jako efektní bodové osvětlení varné části ostrůvku. Může fungovat i na dálkový povel. Využívá se přitom odsávání po obvodu tělesa umístěného ve stropu. Pokud chcete být opravdu in, zabudujete si do kuchyňského ostrůvku i vaši chladničku nebo mrazák. Pak už nebudete mít jediný důvod z vašeho ostrova utíkat.

Kuchyňský ostrůvek můžeme do kuchyně zakomponovat i dodatečně.

Ne zcela pravda!

Platí to hlavně v případě, pokud má být jeho součástí varná, případně mycí zóna. Musíte počítat s elektro rozvody, přívodem a odpadem vody. Tyto technicky náročné detaily je praktické vyřešit komplexně při návrhu celého kuchyňského prostoru. Varné centrum bude vyžadovat výkonný odsávací systém, nejlépe s venkovním umístění motoru. Odborníci doporučují odsavač širší, než je varná zóna. Pro zjednodušení vaření zvolte místo plynu elektrický zdroj ohřevu. V současnosti se stále více využívá varná zóna s indukčním ohřevem.

Jaroslav Pavlata
Jaroslav Pavlata

18 práce ve stavebnictví mě naučilo spustu věcí. Stavebnictví není jen má práce, ale i koníček. Zajímam se o nové technologie a materiály.